Giften aan ANBI’s

Giften aan ANBI’s

Giften aan ANBI’s

Een ANBI (algemeen nut beogende instelling) zet zich voor 90% in voor het algemeen belang.

Bijzondere regelingen. Goede doelen: Culturele ANBI

Geven aan een goed doel geeft een fijn gevoel, daarnaast is er ook de culturele ANBI, een instelling die zich voor 90% inzet op cultureel gebied. Bijvoorbeeld musea, cultureel erfgoed, filmhuizen, theaters, poppodia.

Culturele ANBI administratiekantoor Cijfermaat

Voor donateurs die een periodieke gift aan een culturele ANBI doen gelden speciale regels, zij hebben een belastingvoordeel. Je mag de gift namelijk verhogen met 25% wanneer je je aftrekpost berekent. Bij een periodieke gift heeft de donateur niet te maken met een drempel en een maximum aftrekbedrag. Wel geldt voor de verhoging een maximumbedrag van € 1.250.

Regels Belastingdienst

Niet alle giften aan ANBI’s worden vergoed – contante giften bijvoorbeeld zullen niet meer aftrekbaar zijn en giften boven de 2.500 in natura moeten getaxeerd worden – lees dus goed de regels bij de Belastingdienst door om zeker te zijn dat de gift die je van plan bent te doen ook echt aftrekbaar is.
Je kunt hier opzoeken of een instelling door de Belastingdienst is aangewezen als een (culturele) Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
 

Meer interessante links over goede doelen en ANBI’s

  • ANBI, dé website met alle info over de Algemeen Nut Beogende Instelling, compleet met algemene regelgeving, een calculator en inzicht in ruim 28 categorieën. Ook is er een blog met interessante artikelen over de ANBI-status, crowdfunding (is dit een ANBI?) en periodieke giften. Kortom: een aanrader bomvol bruikbare info voor wie het interesseert.
    De website van goededoelen.nl
  • IVN
  • Het Diabetesfonds heeft een ANBI status
  • Stichting Service
  • Rendement


Cijfermaat
Cijfermaat

Laat een bericht achter