Fiscaal voordeel: Zelfstandigenaftrek

Fiscaal voordeel: Zelfstandigenaftrek

Fiscaal voordeel: Zelfstandigenaftrek

Belastingdienst en zelfstandigenaftrek

Als ondernemer betaal je flink minder belasting met de zogenaamde zelfstandigenaftrek. Deze vrijstelling is onderdeel van de ondernemersaftrek. Voldoe je aan alle eisen van de belastingdienst? Mooi. Cashen maar!

Fijn fiscaal voordeel

Winst uit onderneming | Administratiekantoor Cijfermaat

De Belastingdienst heeft soms nog wel wat fijne fiscale voordelen voor ondernemers. Het loont de moeite daar eens in te duiken. Dat kan je namelijk honderden euro’s per maand opleveren.
Wanneer kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek?Criteria bij zelfstandigenaftrek

  • Je bent ondernemer voor de Belastingdienst.
  • Je hebt zelf of samen met anderen een bedrijf
  • Je voldoet aan het urencriterium (per jaar minimaal 1.225 uren besteden aan eigen bedrijf).
  • Je hebt de AOW-gerechtigde leeftijd aan het begin van het kalenderjaar nog niet bereikt. (Is dat wel het geval dan ontvang je de helft van de zelfstandigenaftrek.)

Winst uit onderneming

Bij het vaststellen van deze aftrekpost wordt geen rekening meer gehouden met de winst uit onderneming. Er wordt een vast bedrag gehanteerd voor de zelfstandigenaftrek. Vanaf 2023 wordt het bedrag versneld teruggebracht tot € 1200,- en vanaf 2027 wordt het € 900,-

Bron: rijksoverheid.nl

Eenmanszaak of VOF

De zelfstandigenaftrek is vooral interessant voor kleine MKB bedrijven zoals zzp’ers en VOF. De zelfstandigenaftrek wordt in mindering gebracht op de winst uit onderneming bij de aangifte inkomstenbelasting. Deze aftrekpost kan niet hoger zijn dan de winst. Maar omdat dit bij bijvoorbeeld starters nogal kan verschillen, kan dit gespreid worden over 9 jaar.
Voor startende ondernemers geldt bovendien in de eerste drie jaar nog een extra aftrek: de startersaftrek.

Interessante links

Cijfermaat