Doe de ondernemerscheck

Doe de ondernemerscheck

Doe de ondernemerscheck

Als ZZP’er heb je gelukkig niets (meer) te maken met een baas die tegen je staat te brullen omdat je niet doet wat hij zegt, je kunt nu zelf je werktijden én je vakanties indelen. En hoe je je werk aanpakt ga je vanaf nu ook zelf bepalen. Ideaal toch? Beginnen maar, wat houd je tegen?

Ondernemer ben je niet zomaar…

Baas en werknemer
Geen veeleisende baas meer…

Op een dag weet je het zeker: je wordt ondernemer. Of populair gezegd: ZZP’er c.q. MKB’er. Als je eigen baas bent kun je lekker zelfstandig zijn (zélluf doen, zeiden we vroeger als peutertje. Het is nu echt niet veel anders.) We kunnen eindelijk onze gedrevenheid botvieren op het werk wat we al lang (wilden) doen. Én doen het graag op onze eigen(wijze) manier.

Het ondernemerschap is meer dan werk

Werken aan bureau

Ho tijger… even pas op de plaats. Dat je plezier hebt in je werk is mooi. Hou vast die passie! En je eigen werktijden bepalen (Cijfermaat is bijvoorbeeld 24/7 beschikbaar) is natuurlijk ook fijn. Al garandeer ik je (als je het nog niet wist) dat de meeste ondernemers vaak méér uren maken dan de afgepaste werktijden die op je bordje met openingstijden staan. Een zelfstandige heeft namelijk ook te maken met verschillende werkzaamheden die niet direct tot zijn vakkennis behoren, maar die hij toch moet uitvoeren.
Denk maar aan een website onderhouden, je Socials bijbenen én je administratie netjes op orde hebben (bijvoorbeeld door boekhouder Cijfermaat in te schakelen, wat veel tijd scheelt).

Belastingdienst heeft eisen voor het ondernemerschap

En ehm… je bent als ZZP’er dan wel verlost van een baas, maar de Belastingdienst heeft ook nog (flink) wat eisen waar je aan moet voldoen als (startende) ondernemer.
Bijvoorbeeld: wanneer mag je jezelf eigenlijk zelfstandig noemen? Is het alleen een kwestie van inschrijven bij de Kamer van Koophandel als ZZP’er, V.O.F., of BV, kun je meteen starten? Of moet je nog rekening houden met zaken die je eerder nooit had kunnen bedenken, hoe creatief je ook bent?
Hoe het precies zit heeft onze Fiscus haarfijn uitgemeten op haar website.

ZZP’er, BV of VOF

Elke MKB’er moet voldoen aan richtlijnen van de Belastingdienst. Daarvan tref je er hier een aantal.

  • Je hebt meer dan 3 opdrachtgevers nodig
  • Je loopt ondernemersrisico
  • Je verkoopt je producten tegen betaling. Anders dan bij een hobby of een dienst voor een familielid of vriend.
  • Je hebt winst uit onderneming
  • Je doet actief aan acquisitie om klanten te werven
  • Je hebt wat geld achter de hand om het een tijdje uit te zingen (voor als het wat minder goed gaat).
  • Je bent zelfstandig
  • Je spendeert voldoende tijd aan je bedrijf om het rendabel te maken

Het loont de moeite de Ondernemerscheck te doen!

Handboek ondernemen Belastingdienst

Op de website van de Belastingdienst is het Handboek Ondernemen te downloaden met veel belangrijke en interessante informatie.

Uitgeput
Af en toe even een Powernapje. En dóór!

Interessante Links

Doe de ondernemerscheck
Wanneer bent u ondernemer?
En nog meer over ondernemerscriteria


Cijfermaat