De kleineondernemersregeling (KOR)

De kleineondernemersregeling (KOR)

De kleineondernemersregeling (KOR)

Vanaf 1 januari 2020 verandert de kleineondernemersregeling (KOR). Het is dan mogelijk om voor een vrijstelling van de btw te kiezen.

Geen btw meer betalen? Dat is vanaf nu mogelijk met de KOR. Let op: dat kan alleen als je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet hebt in een jaar. Voor 20 november 2019 moet de aanmelding voor de kleineondernemersregeling binnen zijn bij de Belastingdienst.

Aanmelden voor de KOR

Aanmelden kun je online doen door het formulier te downloaden en in te vullen. Na je aanmelding gaat de regeling het volgend kwartaal in.

Ontheffing op basis van de KOR

Doe je nog geen aangifte omdat je in 2019 ontheffing van de administratieve verplichtingen hebt op basis van de huidige KOR?

Hoge stapel rekeningen

Je hoeft je dan niet aan te melden en maakt al automatisch gebruik van de nieuwe KOR per 1 januari 2020.
Maar let op: na je afmelding kun je je gedurende 3 jaar niet meer aanmelden voor de nieuwe KOR.

Afmelden kan trouwens niet zomaar. Heb je eenmaal KOR aangevraagd en kom je tot de ontdekking dat je dat liever niet wilt? Helaas, dat is voor de Belastingdienst geen reden om deze regeling stop te zetten. Je komt er de eerste drie jaar niet meer vanaf. Alléén als je een netto omzet boven de € 20.000 hebt kun je de KOR laten stopzetten.

Overweeg dus goed of de KOR voor jou zin heeft. Voor business to business bedrijven is het juist niet slim om de KOR aan te vragen. Je kunt dan namelijk geen btw meer terugvorderen op gemaakte kosten en investeringen.

Afmelden KOR

Maak je inmiddels gebruik van de KOR maar voldoe je niet langer aan de voorwaarden? Meld je dan af met het speciaal daarvoor bestemde afmeldformulier.

Oude en nieuwe KOR

Een lijstje met verschillen zijn tussen de oude en nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) is op de website van de Belastingdienst te vinden.

Schatten van de omzet

Hulp nodig bij het schatten van de omzet? Cijfermaat kan je daar natuurlijk bij helpen, maar je kunt het ook gemakkelijk zelf doen. De Belastingdienst heeft op haar website een handig hulpmiddel om de omzet te schatten.

Cijfermaat