Btw-id en omzetbelastingnummer

Btw-id en omzetbelastingnummer

Btw-id en omzetbelastingnummer

Eenmanszaak? Vanaf 1 januari 2020 gebruik je je nieuwe, unieke, btw-identificatienummer op je facturen. En hoe zit het met je omzetbelastingnummer?

Btw-id en privacy

Uniek, daar houden we van. De belastingdienst heeft daarom alle zzp’ers een juweeltje van een nieuw btw-identificatienummer gegeven. Dit moet het oude btw-nummer voor handel met derden vanaf 1 januari 2020 vervangen. Moet ja. In het kader van de privacy-wetgeving. In het oude nummer was je burgerservicenummer (BSN) verwerkt. En dat mag niet meer.

Het btw-id (btw-identificatienummer) is dus jouw NIEUWE nummer. Voortaan gebruik je dat in zaken met klanten en leveranciers binnen de EU. Het heeft geen enkele overeenkomst meer met je BSN. En omdat btw-identificatienummer (fijn scrabblewoord) een hele mond vol is, en je daarbij gemakkelijk schrijffouten kunt maken, spreken we voortaan ook wel van btw-id. Dat maakt het een stuk simpeler en heel herkenbaar. Je weet meteen wat er wordt bedoeld. En het rijmt, dus dat bekt lekker.

Wat is het btw-identificatienummer?

Hoe is het nieuwe btw-id opgebouwd? Heel overzichtelijk: uit de landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ én een controlegetal van 2 cijfers. Die 9 cijfers hebben voortaan helemaal niets meer te maken met jouw burgerservicenummer.
Het controlegetal bestaat uit 2 willekeurige cijfers. 
Dit is een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.

Twee nummers… ehm…

Btw-id gebruiken vanaf 1 jan 2020

Met alleen het btw-id zijn we er nog niet. De Belastingdienst houdt namelijk niet van halve maatregelen. Ze heeft besloten om met ingang van 1 januari 2020 met maar liefst twee nummers te werken: de eerder genoemde btw-id én het omzetbelastingnummer.
Waarom twee nummers? Omdat, zo zegt de belasting, je privacy dan beter gewaarborgd blijft. En privacy is nu eenmaal ‘key’. De Europese regelwetgeving ziet daar zeer streng op toe.

Omzetbelastingnummer

Het omzetbelastingnummer wordt voortaan gebruikt in de communicatie met de Belastingdienst. Dit nummer is feitelijk jouw BSN (unieke persoonsnummer) met een toevoeging: B01 of hoger. Dit is een voorbeeld van een omzetbelastingnummer: 0001234567B01

Vuistregel

Vanaf 1 januari 2020 is dus sprake van twee nummers. Om het gemakkelijk te onthouden hanteert de Belastingdienst daarvoor de volgende vuistregel:

  1. Zaken doen met anderen? Gebruik dan het btw-id (btw-identificatienummer)
  2. Contact met de Belastingdienst? Gebruik dan het omzetbelastingnummer.

Nieuwe btw-id vanaf 1 januari 2020

Tot slot:
– gebruik je nieuwe btw-id vanaf 1 januari 2020.
– vergeet niet je website en briefpapier aan te passen, alles wat je eigenlijk gebruikt waarop je btw-id moet worden vermeld.

Op de website van de Belastingdienst wordt alles rondom het omzetbelastingnummer én de btw-id haarfijn uitgelegd.

Toch vragen aan Cijfermaat, ik help je graag.
Neem contact op via het contactformulier of bel 06-208 240 17

Cijfermaat