Factuureisen?

Factuureisen?

Factuureisen?

Factuureisen belastingdienst

Vaak worden facturen niet juist opgesteld. Jammer, want een verkeerde facturatie kan enorme gevolgen hebben en zo kan de factuur door de Belastingdienst niet rechtsgeldig worden verklaard. Auw! Dat willen we niet!

Verkeerde facturatie? Dat vindt de Belastingdienst lastig…

Niet rechtsgeldig, daarmee wordt bedoeld dat je het risico loopt dat de btw-aftrek niet wordt toegepast. Gelukkig heeft de Fiscus alles in overzichtelijke regels vastgelegd zodat je altijd even kunt spieken hoe het ook alweer zit. Een van die regels luidt dat elke factuur overzichtelijk moet zijn met een duidelijk factuurnummer. In een oogopslag moet voor de Belastingdienst (en de boekhouder) begrijpelijk zijn waar het over gaat. Een logische opbouw is een must. Een duidelijke administratie het gevolg.

 
Hulp factuurnummers

Wat voor de een logisch en overzichtelijk is, is voor de ander lastig. Als je creatief bent, heb je waarschijnlijk heel andere ideeën over logica dan iemand die zich dagelijks met cijfertjes bezig houdt, zoals administrateur Cijfermaat.  Dus waar moet een factuur aan voldoen volgens de belastingdienst?


Elke factuur móet overzichtelijk zijn.

Opeenvolgende nummering voor rechtsgeldige factuur

De eis die de Belastingdienst stelt aan facturen is loud and clear: de btw-factuur dient rechtsgeldig te zijn. Behalve je handelsnaam, KvK-nummer en btw-nummer moet je op de factuur ook een opeenvolgende nummering hanteren.

Factuureisen belastingdienst

Die factuurnummering is iets wat bij veel ondernemers regelmatig voor gedoe zorgt. Gedoe omdat opeenvolgende nummering ehm… nou ja, niet altijd opeenvolgend is.

De laatste cijfers

Voorbeeld. Een klant van mij wilde de nummering voor haar facturen op de volgende wijze te doen: het jaar, de maand en de opeenvolgende nummering van opdrachten.
Dus: 18 (jaar), 01 (maand) 005 (opdracht 5: 1801005.)
Prima methode, zou je denken. Bovendien heel duidelijk.

Helaas vergat de klant in maand twee en drie dat ze de nummering bij elke nieuwe maand moest aanpassen. Ze begreep op het laatst zelf niet meer waarom ze ook alweer was begonnen met 01. Toen kwam ze op het idee om opnieuw te beginnen.

Ik adviseerde haar dat vooral niet te doen en het voor dit jaar te houden zoals ze het was begonnen.
Wat van belang blijft is dat de laatste cijfers opeenvolgend moeten zijn. Dus elke opdracht, elke order laat een logische opeenvolging zien: 1, 2, 3, 4 etc.

Wat van belang blijft is dat de laatste cijfers opeenvolgend moeten zijn.

Facturen nummeren

Hoe nu verder in jaar twee? Opnieuw beginnen met de nummering?
Er zijn meerdere mogelijkheden. Als je in een oogopslag op de facturen wilt zien in welke maand je hebt gefactureerd, pas dan het factuurnummer in het nieuwe jaar enigszins aan. Bijvoorbeeld 1901 voor januari, 1902 voor februari, 1903 voor maart etc.

Bankpapieren Administratiekantoor Cijfermaat

Maar de laatste cijfers dan? Begin je opnieuw of nummer je door?
Stel dat de laatste factuur wordt verzonden aan het eind van het jaar en je hebt 501 orders gehad, dan is de nummering als volgt: 1801501
Hierin heb je de vrije keuze. Doornummeren vanaf 501 door er 1901502 van te maken, of opnieuw beginnen met 1901001.


Perfect factureren

In dit overzicht van de Belastingdienst over factuureisen lees je wat je precies moet doen om perfect te factureren. Kom je er niet uit of twijfel je, dan kun je mij bellen, mailen of via de live chat vragen stellen.

Cijfermaat

2 reacties

Imperial Chemical Transport BV Geplaatst op1:53 pm - jul 16, 2020

Wij hebben een probleem. Ons boekhoudsysteem begint bij het nieuwe boekjaar met dezelfde nummers als het jaar ervoor. Dit is niet zichtbaar in het boekhoudsysteem! Alleen als je de factuur print komt er een boekjaar tevoorschijn, mag dit?

    Cijfermaat Geplaatst op10:15 am - aug 25, 2020

    Beste Mariska,

    Het is op zich geen probleem als de factuurnummering weer bij 1 of 001 begint. Veel mensen gebruiken een combinatie van jaartal en nummer op de factuur.
    Het is belangrijk dat de nummers op de facturen elkaar opvolgen en dat je geen gaatjes laat vallen!
    Dat kan later tot verwarring leiden en kan een conflict met de Belastingdienst opleveren. Factuurprogramma’s nummeren facturen automatisch.

Reacties zijn gesloten.