Accountant of boekhouder?

Accountant of boekhouder?

Accountant of boekhouder?

Accountant of boekhouder?

Wie kies je, als kleine zelfstandige, om de administratie te doen: een accountant of de boekhouder? Als vuistregel kun je stellen dat een accountant een controlerende rol vervult en een boekhouder/administrateur uitvoerend werkt.

Wat is het verschil tussen een accountant en een boekhouder?

Wie kies je, als kleine zelfstandige, om de administratie te doen: een accountant of de boekhouder? Als vuistregel kun je stellen dat een accountant een controlerende rol vervult en een boekhouder/administrateur uitvoerend werkt. Vaak hebben deze twee beroepen ook een overlapping op bepaalde gebieden.

Een boekhouder zet o.a. een complete administratie voor je op, doet jouw belastingaangiften, maakt jaarrekeningen indien nodig, kan de administratie voor je verzorgen (bijv. facturen opstellen en versturen) en regelt de loonadministratie als je personeel hebt.

Een accountant schakel je in bij complexere zaken. Bijvoorbeeld: een auteur wil bewijs zien dat zijn royalty’s juist zijn uitgekeerd, dan wordt over het algemeen een registeraccountant ingeschakeld om de boeken te controleren (vaak staat dat zelfs in de voorwaarden bij een contract). Of je wilt een bedrijf overnemen, ook dan heb je een accountant nodig.

Vrij beroep versus beschermd beroep

Boekhouder_idee

Een boekhouder heeft een vrij beroep, een accountant heeft een beschermd beroep. Dat wil zeggen dat een boekhouder zich geen accountant mag noemen en dat er geen verplichting is voor een aansprakelijkheidsverzekering terwijl een accountant dat wel moet doen.
Een boekhouder doet doorgaans de boekhouding voor kleinere ondernemingen zoals ZZP’ers, kleine MKB’er en kleine BV’s. Een accountant wordt vaak ingeschakeld door grotere bedrijven.

De boekhouder onderhoudt de administratie van je bedrijf. Daarnaast wil je bijvoorbeeld weten of je een auto zou kunnen leasen, of je een auto op de zaak kunt kopen of beter zakelijk rijdt met je privé-auto. Daar kan de boekhouder je bij adviseren.

Accountants werken veelal voor grotere kantoren, boekhouders werken vaak voor zichzelf en kunnen daarom gemakkelijker afwijkende kantoortijden hanteren. Cijfermaat is bijvoorbeeld 24/7 bereikbaar. (Bij mij kun je dus gerust op zaterdag, zondag of ’s avonds de boekhouding nog even langs brengen in Almere Stad Filmwijk.)

Jaarrekening

Veel ondernemers menen dat zij elk jaar een jaarrekening moeten deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dat is tevens de reden dat zij een accountant in de arm nemen omdat zij denken dat ze een jaarrekening nodig hebben. Laat ik dit meteen de wereld uit helpen: je hebt als gewone ZZP’er of kleine MKB’er echt géén jaarrekening nodig.
Zeker, als je een lening wilt bij de bank, dan moet je vaak wel een jaarrekening inleveren, maar normaliter dus niet. Een boekhouder kan de jaarrekening ook opstellen. Meer weten? Bel of app me gerust, ik leg het je graag uit.

Groot verschil in tarieven

Rekenmachine Administratiekantoor Cijfermaat

De hoogte van het uurloon tussen accountant en boekhouder verschilt behoorlijk. Een accountant is gewoon echt veel duurder. En dat is prima als een accountant nodig is, maar waarom meer betalen dan je zou moeten?
Ik krijg regelmatig vragen van ondernemers die bij een accountantskantoor duizenden euro’s per jaar meer betalen, bijvoorbeeld ook omdat men denkt dat een jaarrekening altijd nodig is, of omdat een accountant meer kwaliteit biedt. Dat klopt niet, want het is simpelweg een andere tak van sport, althans zo zie ik het. Soms verwijs ik door naar een accountant als er complexere zaken spelen, maar voor een normale bedrijfsboekhouding, met of zonder personeel, kun je een (goede) boekhouder inschakelen.

Waar moet je aan denken qua tarief?
Een accountant vraagt € 70 – 150,- per uur, waarbij een registeraccountant zelfs pas start bij € 150,- (tot ca. € 300,-). (Als je als auteur dus even je cijfers wilt laten controleren dan mag je eerst diep in de buidel tasten!)
Een boekhouder vraagt doorgaans tussen de € 40,- en € 70,- per uur. (Cijfermaat € 47,50 per uur).

Meer lezen? Check deze sites:
Ikgastarten.nl
Sprout
Zakelijkgroeien

Cijfermaat
Cijfermaat

Laat een bericht achter