Accountant of boekhouder?

Accountant of boekhouder?

Accountant of boekhouder?

Wie kies je, als kleine zelfstandige, om de administratie te doen: een accountant of de boekhouder?

Wat is het verschil tussen een accountant en een boekhouder?

Als vuistregel kun je stellen dat een accountant een controlerende rol vervult en een boekhouder/administrateur uitvoerend werkt.
Oftewel: Een boekhouder zet o.a. een complete administratie voor je op, doet jouw belastingaangiften, maakt jaarrekeningen indien nodig, kan de administratie voor je verzorgen (bijv. facturen opstellen en versturen) en regelt de loonadministratie als je personeel hebt.

Een accountant schakel je in bij complexere zaken. Bijvoorbeeld: als een auteur bewijs wil dat zijn royalty’s juist zijn uitgekeerd, dan wordt over het algemeen een registeraccountant ingeschakeld om de boeken te controleren (vaak staat dat zelfs in de voorwaarden bij een contract). Ook als je een bedrijf wilt overnemen heb je een accountant nodig.

Vrij beroep vs. beschermd beroep

Vrij beroep vs. beschermd beroep

Een boekhouder heeft een vrij beroep, een accountant heeft een beschermd beroep. Dat wil zeggen dat een boekhouder zich geen accountant mag noemen en dat er geen verplichting is voor een aansprakelijkheidsverzekering terwijl een accountant dat wel moet doen.
Een boekhouder doet doorgaans de boekhouding voor kleinere ondernemingen zoals eenmanszaken, VOF’s en kleine BV’s. Een accountant wordt vaak ingeschakeld door grotere bedrijven met meer complexere zaken.

Adviezen boekhouder

adviezen boekhouder

De boekhouder onderhoudt de administratie van je bedrijf. Wil je daarnaast ook advies, bijvoorbeeld of je een auto least of koopt, of het beste zakelijk rijdt met je privé-auto, dan kan de boekhouder je daarbij adviseren.

Accountants werken veelal voor grotere kantoren. Een boekhouder werkt meestal voor zichzelf en hanteert daarom gemakkelijker afwijkende kantoortijden. Cijfermaat is bijvoorbeeld 24/7 bereikbaar. (Bij mij kun je dus gerust op zaterdag, zondag of ’s avonds de boekhouding nog even langs brengen in Almere-Stad Filmwijk.)

Jaarrekening

Wanneer had jij voor het laatst een jaarrekening nodig en heb je die ook echt gebruikt?
Veel ondernemers zijn in de veronderstelling dat zij verplicht zijn om elk jaar een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dat is tevens de reden dat zij een accountant in de arm nemen.
Laat ik dit meteen de wereld uit helpen: je hebt als ZZP’er of kleine MKB’er echt niet elk jaar een jaarrekening nodig. Maar er zijn wat kleine uitzonderingen. Wil je een lening bij de bank, dan heb je in de meeste gevallen een jaarrekening nodig. Normaliter dus niet. Een boekhouder kan die jaarrekening ook voor je opstellen.
Meer weten? Bel of app me gerust, ik leg het je graag uit.

Groot verschil in tarieven

Groot verschil in tarieven

De hoogte van het uurloon tussen accountant en boekhouder (met een mooi woord administrateur) verschilt behoorlijk. Een accountant is meestal echt vele malen duurder. En dat is prima als een accountant nodig is, maar waarom meer betalen dan je zou moeten?


Regelmatig krijg ik vragen van ondernemers die bij een accountantskantoor duizenden euro’s per jaar meer betalen, onder andere vanwege die jaarrekening, of omdat een accountant meer kwaliteit zou bieden. Dat klopt niet, het is simpelweg een andere tak van sport, althans zo zie ik het. Soms verwijs ik door naar een accountant als er complexere zaken spelen, maar voor een normale bedrijfsboekhouding, met of zonder personeel, kun je een (goede) boekhouder inschakelen.

Ervaring van de administrateur

Hoe meer ervaring, hoe duurder? Niet altijd. Cijfermaat heeft echter als stelregel dat het onderhoud van een administratie betaalbaar moet blijven voor alle ondernemers en hanteert daarom een zeer voordelig tarief voor zijn kennis, kunde en diensten. Meer over de achtergrond van Cijfermaat lees je hier.

Wat kost een boekhouder?

Waar moet je aan denken qua tarief?
Een accountant vraagt € 100 tot € 200 per uur, waarbij een registeraccountant zelfs pas start bij € 150,- (tot ca. € 300,-)
Een boekhouder cq. administrateur vraagt doorgaans tussen de € 50,- en € 90,- per uur.
Cijfermaat, met ruim 40 jaar ervaring als boekhouder, vraagt vanaf 1 jan 2023 € 57,50 per uur.

Meer lezen? Check deze sites

Cijfermaat