Zakelijk bankieren kost geld

Zakelijk bankieren kost geld

Zakelijk bankieren kost geld

Bankieren kost geld

Ben jij een ondernemer die vaak privé pint van zijn zakelijke bankrekening? Dat kan je veel geld kosten!

Ik krijg vaak vragen van klanten die zich niet realiseren dat iedere opname en iedere bijschrijving, kortom iedere mutatie, geld kost. De tarieven verschillen van bank tot bank, maar globaal kun je stellen dat bankieren over het algemeen gewoon geld kost. Bankieren is nu eenmaal niet gratis, linksom of rechtsom betaal je voor hun diensten. We zijn zo gewend aan het hebben van een bankrekening dat we er niet bij stil staan dat er ook echt verschillen zijn in banken en de kosten die ze berekenen. Zakelijk of particulier bankieren verschilt (veel).

Zakelijk bankieren

Ruilmiddel gouden ei

Als ondernemer moet je echt over een bankrekening beschikken, zelfs al doe je veel contant. De tijd dat we eieren tegen brood of vlees ruilden is voorbij. We kunnen niet meer om banken heen, ze bedienen ons met veel gemak (als ze ons bedienen).
Helaas is zakelijk bankieren niet gratis. De meeste banken hanteren een flinke prijs voor een mutatie, zoals bijvoorbeeld Van Lanschot die 0,17 cent voor een bijschrijving rekent en 0,11 cent voor een afschrijving. 

Jaarkosten én mutatiekosten

Uitknijpen van banken
Auw!

Ik heb klanten die maandelijks (meer dan) 100 bankmutaties hebben. Het betreft bij- en afschrijvingen, maar ook pinkosten. Even naar de winkel om iets te halen betekent niet alleen betalen voor een broodje of tanken, maar ook de pinkosten als je pint. En het is nog duurder als je met je credit card wappert, zelfs als je gewoon even wat geld pint bij de geldautomaat. De verschillende banken hanteren allemaal een eigen prijslijst. 

Waar betaal je precies voor?

Zakelijk bankieren kost geld
Even snel op je rekening kijken kost wel wat...

- De bankrekening (vaste kosten, jaarlijks of maandelijks)
- Bijschrijving (variabele kosten)
- Afschrijving (variabele kosten)
- Pinnen in winkel (variabele kosten)
- Pinnen bij geldautomaat (variabele kosten)
- Geld storten (variabele kosten)
- Transacties downloaden
- Bankrekening bekijken
 

Budgetbesparing transactiekosten

Het is veel goedkoper als je een x bedrag overmaakt aan je privérekening, dan dat je steeds weer pint van je zakelijke rekening. Je kunt kiezen voor een bank waarbij de mutaties gratis zijn, zoals de ASN, SNS of N26 Business. En nog een addertje, als we toch bezig zijn:
Je betaalt óók als je een batch opvraagt van je transacties en deze download.

Houd privé en zakelijk gescheiden

Lief zijn voor jezelf... en voor je boekhouder!

Cijfermaat adviseert om altijd je privé- en zakelijke kosten gescheiden te houden. Privékosten betalen van je zakenrekening? Liever niet. Het kost dan vaak (veel) tijd om uit te zoeken. Hoe je dat oplost is een rond bedrag overmaken van je zakelijk rekening naar je privérekening.

Bronnen:
ZZP Daily
De zaak

Cijfermaat
Cijfermaat