Bijzondere aftrekposten voor ZZP’ers

Bijzondere aftrekposten voor ZZP’ers

Bijzondere aftrekposten voor ZZP’ers

Aftrekposten zijn altijd weer een bron van creativiteit voor sommige ondernemers. Mag je die sneakers van Versace opvoeren? Niet één, maar drie paar? En wat te denken van die supersonische step om door de gangen van dat megagrote pand te sjeezen? Ook maar meteen een elektrische tandenborstel, een Italiaanse koffiemachine en elke dag een heerlijke lunch buiten de deur? Of twintig keer per jaar een kamer in het Hilton? Kan het, mag het? (Please?)

Werkkleding

Alle gekheid op een stokje (en geloof me Cijfermaat krijgt die vraag minstens twintig keer per jaar) sneakers voor op de werkvloer zijn simpelweg géén acceptabele bedrijfskosten. Behalve als ze alleen op de werkvloer gedragen kunnen worden. Denk dan aan speciale klompen voor zorgpersoneel, of werkschoenen voor in een magazijn. Maar daar vallen merken Versace, Gucci of Dolce & Gabbana over het algemeen niet onder. De Belastingdienst zegt hierover: “Werkkleding is kleding die u (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van uw onderneming. Dit moet blijken uit de uiterlijke kenmerken van de kleding, bijvoorbeeld: een uniform of overall. Is de kleding ook geschikt om buiten uw onderneming te dragen? Dan moet de kleding zijn voorzien van een beeldmerk met een oppervlakte van minimaal 70 cm2. Het beeldmerk moet verwijzen naar uw onderneming.”

Eten en drinken, hotelletje hier of daar of een snoepreisje naar Hawaii…

Auto van de zaak

Voor eten en drinken gelden wel wat uitzonderingen. Zo zijn zakenlunches inclusief fooi aftrekbaar en kun je relatiegeschenken opvoeren tot een drempel van € 5.100,- En over die relatiegeschenken is nog wel meer te melden: ze kunnen ook gezien worden als representatiekosten als het niet om voedsel, drank of genotsmiddelen gaat.
Ga je op zakenreis en zijn er verblijfskosten in verband met een seminar of congres en dergelijke lees dan vooral de voorwaarden eens door op de site van de Belastingdienst, het loont de moeite.
Nog meer weten over aftrekposten, lees deze blog van Cijfermaat.


Geef een reactie