Kantoor aan huis

Kantoor aan huis

Kantoor aan huis

Kantoor aan huis

De tijd dat werkruimte in huis aftrekbaar is – inclusief verbouwingskosten, inrichtingskosten en maandelijkse kosten voor huur en elektriciteit – en je dit dus mocht opvoeren dan wel aftrekken bij de Belastingdienst, is al een poosje voorbij. Lees hier alles over Kantoor aan huis.

Werkruimte thuis vaak geen aftrekpost

Verbouwingskosten en overige (on)kosten voor je werkruimte thuis kun je in de meeste gevallen helaas niet als aftrekpost opvoeren (nee, ook geen internet).
De Fiscus heeft deze aftrekpost grotendeels afgeschaft en hanteert een strak beleid wat betreft de uitzonderingen. Onder bepaalde voorwaarden is het echter nog wél aftrekbaar.

 
Zelfstandige unit

Kort en goed: het kantoor aan huis dient een zelfstandig deel van de woning te zijn. Dat betekent een eigen toegang én sanitair. De werkruimte zou als een zelfstandige unit verhuurd moeten kunnen worden, zo stelt de belastingdienst. Je garage of huis laten verbouwen dan wel ombouwen kan daarom een uitstekende investering zijn (mits je een garage of andere aparte ruimte hebt.)
 

Inrichtingskosten en investeringsaftrek

kantoor_aan_huis

Wat Cijfermaat meteen op het volgende punt brengt: wat nu met de kosten die je door je werkruimte maakt, ook als het geen zelfstandige unit is?
Ook hier zijn een aantal vuistregels voor die je in je achterhoofd kunt houden.

Voor de inrichtingskosten geldt dat je moet voldoen aan de gestelde eisen voor een zelfstandige werkruimte. Is dat niet het geval dan kun je geen inrichtingskosten opvoeren.
Althans… je mag de btw terugvragen voor de  inrichtingskosten. Computers en randapparatuur mag je overigens wél afschrijven (over vijf jaar verdeeld). Maar wat je niet mag afschrijven op inrichtingskosten kun je wél meenemen voor de investeringsaftrek.
 

Btw terugvragen voor de inrichtingskosten

Aftrekposten kantoor

Stel dat je € 1500,- hebt uitgegeven aan de inrichting: nieuwe kasten, een bureaustoel, een bureau. Het totaalbedrag wat je hebt uitgegeven was inclusief 21% btw: € 1815,-
De btw kun je terugvorderen: € 315,-
De 1500,- zelf kan in de inkomstenbelasting meegenomen worden onder investeringsaftrek.
Schaf dan meteen nog een dure bureaulamp aan van minimaal € 801,- dan zit je goed bij de belastingdienst.

Maar let op. Je kunt alleen componenten voor de investeringsaftrek meenemen die minimaal € 450,- ex btw zijn. Een bureau van 250 euro kun je daarom niet opvoeren. Bovendien geldt er een minimum per jaar aan investeringen, namelijk € 2301,-
Meer hierover in dit blog. 
Bij starten.nl hebben ze een helder stuk geschreven over de aftrekposten bij kantoor aan huis.

Inkomenseis

Kantoorposten aftrekken

Heb je een zelfstandige werkruimte met eigen opgang en sanitair? Mooi. Maar dan ben je er nog niet. Als ondernemer moet je tenminste in of vanuit jouw werkruimte 70% van je inkomen genereren (dat kan dus ook een loon of bijverdienste zijn) en tenminste 30% in je eigen onderneming verdienen.

Er zijn nogal wat restricties aan het wel of niet kunnen aftrekken van je werkruimte. Meer daarover lees je in dit artikel op businessinsider.nl.

Met de rekenhulp van de Belastingdienst kun je zelf vaststellen of je voldoet aan de gestelde voorwaarden van deze aftrekpost.

Cijfermaat
Cijfermaat

Laat een bericht achter