FAQ: Veelgestelde vragen aan boekhouder Cijfermaat

Wat is KIA?

Met KIA bedoelen we in dit geval niet de gelijknamige auto. KIA is een afkorting voor een investering in bedrijfsmiddelen, de zogenaamde Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (ook wel kort investeringsaftrek genoemd). Op de site van de belastingdienst kun je terecht voor een tabel waarin de percentages van investering en Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor 2018 worden getoond.
Meer informatie over deze aftrekpost kun je in deze blog vinden.

Wat is een ANBI?

Een ANBI (algemeen nut beogende instelling) zet zich voor 90% in voor het algemeen belang.

Daarnaast is er ook de culturele ANBI, een instelling die zich voor 90% inzet op cultureel gebied. Bijvoorbeeld musea, cultureel erfgoed, filmhuizen, theaters, poppodia.
Op de website van de Belastingdienst kun je opzoeken of een instelling door de Belastingdienst is aangewezen als ANBI.  Het is wel belangrijk om te weten dat niet alle giften aan een ANBI als aftrekpost gelden, daarvoor gelden bepaalde voorwaarden.

Lees hier meer over periodieke giften aan ANBI's.

Zelfstandigenaftrek

Je betaalt als ondernemer minder belasting met de zogenaamde zelfstandigenaftrek. Daarvoor moet wel aan een aantal criteria worden voldaan.

  • Je bent ingeschreven als ondernemer bij de Belastingdienst.
  • Je hebt zelf een bedrijf of hebt een bedrijf samen met anderen
  • Je voldoet aan het urencriterium
  • Je hebt de AOW-gerechtigde leeftijd aan het begin van het kalenderjaar nog niet bereikt. Is dat wel het geval dan ontvang je de helft van de zelfstandigenaftrek.

Lees meer over zelfstandigenaftrek in dit blog. 

Wanneer is een kantoor aan huis aftrekbaar?

Het kantoor moet zelfstandig deel van de woning zijn. Dat betekent een eigen toegang hebben én een eigen toilet. Het kantoor moet als een zelfstandige unit verhuurd kunnen worden. Ook moet het kantoor voor minimaal 70% gebruikt worden voor je onderneming.
Lees meer over Kantoor aan huis in dit blog. 

Wat is een youngtimer?

Een youngtimer is een auto die ouder is dan 15 jaar. Het voordeel van een youngtimer is dat de bijtelling wordt berekend over de dagwaarde van de auto. Fiscaal is dat vaak veel aantrekkelijker dan een auto waar je qua bijtelling de cataloguswaarde voor moet hanteren. Voor een youngtimer geldt een bijtelling van maximaal 35%. Je hebt dan wel meer risico's dan bij een nieuwe auto, dat spreekt vanzelf. Kies je voor een milieuvriendelijke youngtimer of oldtimer dan kan het percentage zelfs minder uitvallen. Op de website van berekenhet.nl vind je een complete tabel over de bijtellingspercentages auto van de zaak.

Wat wordt bedoeld met het urencriterium?

Met het urencriterium wordt een minimaal aantal uren bedoeld dat je als ondernemer aan je bedrijf besteedt. Volgens de Belastingdienst is dat een minimum van 1225 uur per jaar. Bij een controle wordt hier altijd naar gekeken, daarom is het van cruciaal belang om de uren bij te houden. Voldoe je niet aan het urencriterium dan kan de Belastingdienst besluiten dat je geen ondernemer meer bent.
 
Meer hierover op de site van de Belastingdienst.